Cara daftar cukai pendapatan senarai beberapa keperluan

cara daftar cukai pendapatan

Adakah anda merancang untuk memulakan perniagaan? Nah, terdapat beberapa keperluan Negeri dan Persekutuan yang perlu anda penuhi untuk beroperasi secara sah. Keperluan ini banyak bergantung pada jenis entiti perniagaan yang anda selesaikan untuk perniagaan anda. Keperluan permulaan ini termasuk keperluan pendaftaran cukai Negeri dan Persekutuan. Di bawah ialah senarai beberapa keperluan cukai untuk pelbagai entiti perniagaan.

Nombor Pengenalan Pekerja (EIN)

Nombor Pengenalan Pekerja (EIN) ialah nombor pendaftaran cukai yang mengenal pasti majikan dan ejen cukai yang menahan pelbagai cukai bagi pihak IRS. Kebanyakan perniagaan memerlukan EIN, terutamanya jika mereka mempunyai pekerja atau jika mereka menahan cukai jualan. Walau bagaimanapun, pemilik tunggal yang tidak menggaji boleh beroperasi tanpa EIN. Anda boleh mendaftar untuk EIN dengan mengisi borang pendaftaran dalam talian yang tersedia di tapak web IRS. Anda juga dikehendaki menghantar SS-4 kepada IRS untuk mengiringi borang pendaftaran. Anda kemudiannya akan menerima EIN anda dan anda akan menggunakannya apabila menyerahkan sebarang cukai tertahan kepada IRS.

Pendaftaran Perniagaan Negeri

Pelbagai entiti perniagaan akan mempunyai keperluan pendaftaran negeri yang berbeza. Anda boleh mendapatkan butiran keperluan ini dengan menghubungi pejabat pendaftaran perniagaan negeri masing-masing atau dengan berunding dengan peguam perniagaan. Dalam kebanyakan kes, pendaftaran perniagaan anda akan memberikan anda nombor perniagaan yang anda perlu berikan semasa memfailkan pelbagai cukai Negeri dan Persekutuan.

Buku Akaun

Pihak berkuasa cukai memerlukan pelbagai entiti perniagaan untuk mengekalkan pelbagai buku akaun sebagai dokumentasi sokongan utama mereka untuk cukai mereka. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan anda menetapkan buku akaun yang betul mengikut entiti perniagaan anda pada permulaan perniagaan anda. Ini akan membolehkan anda bersedia untuk penyata cukai anda. Secara amnya, pemilik tunggal tidak memerlukan akaun terperinci tetapi mesti mengekalkan jadual dan rekod transaksi perniagaan yang konsisten. Walau bagaimanapun, perkongsian, syarikat dan syarikat liabiliti terhad memerlukan buku catatan berganda yang betul dan menunjukkan dengan jelas bahagian keuntungan atau pembahagian dividen rakan kongsi kepada pemegang saham. C-Corporation mempunyai buku akaun yang lebih rumit untuk disimpan. Anda mungkin memerlukan bantuan akauntan untuk menyediakan simpan kira akaun yang betul untuk perniagaan anda. Anda juga boleh membeli dan memasang pelbagai perisian perakaunan yang akan membantu anda mengekalkan simpan kira yang betul dan membantu dalam menyediakan cara daftar cukai pendapatan untuk perniagaan anda.

Keperluan Cukai Negeri

Pelbagai negeri akan mempunyai keperluan cukai yang berbeza untuk cukai Negeri. Jika perniagaan anda akan menjadi ejen cukai pegangan untuk cukai jualan contohnya, anda memerlukan beberapa pendaftaran cukai daripada Negeri anda. Pelbagai entiti perniagaan juga akan mempunyai keperluan cukai yang berbeza. Ini terutamanya bagi entiti perniagaan yang diwujudkan dan ditadbir di bawah undang-undang Negeri. Entiti perniagaan ini termasuk S-Corporations, C-Corporations dan Syarikat Liabiliti Terhad. S-Corporations, sebagai contoh, memerlukan pemilik atau pemilik untuk memilih pilihan di mana mereka akan mahu memfailkan cukai mereka. Mereka boleh memfailkan cukai mereka sebagai pemilik tunggal, perkongsian, entiti cukai atau Syarikat Liabiliti Terhad.

Angelus Corporate Services Sdn Bhd
8-2, Jalan Dagang SB 4/2, Taman Sungai Besi Indah, 43300 Seri Kembangan, Selangor
014-809 7047